Γιατί έδινε προσοχή στην ανάδειξη της μεγάλης εικόνας, ήταν επίμονος σε καθορισμένες μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Εντυπωσιάζει η ικανότητα του Κ. Σημίτη να διαβάζει το κρίσιμο μέσα από πλήθος από «μικροειδήσεις»- εμμονή στα μεγάλα, εκφορά ενός πολιτικού λόγου που επικεντρώνεται στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής διαπάλης, προτάσεις που απαντούν στις αιτίες της ελληνικής υστέρησης, πολιτικές που διευρύνουν τις δυνατότητες των εργαζομένων.
 
Ο Κ. Σημίτης δεν άσκησε εξουσία για να απολαύσει διάσημες πτυχές της, ή να αποκτήσει εφήμερη δόξα. Η συμμετοχή στα κοινά ταυτιζόταν με τη συμβολή του σε μια δημιουργική προσπάθεια. Σημειώνω, ιδιαίτερα, το δημόσιο ήθος του- η ιδιωτική του ζωή δεν ταυτίστηκε με το ευτελές, δεν ακολούθησε το δρόμο της μικρότητας, ή της προσωπικής αντιπαλότητας.
 
Είχε την τόλμη να λέει με θάρρος τις απόψεις του, να αναλαμβάνει το ρίσκο, να υπερασπίζεται πολιτικές και όταν αυτές είχαν κόστος- παραίτηση από τη θέση του υπουργού εξαιτίας της ανατροπής του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας το 1987. Χρειάζεται σθένος να είσαι «μόνος», όταν ένας κομματικός μηχανισμός δείχνει να είναι τυφλός μπροστά στα πασιφανή και ο Κ. Σημίτης έδειξε ότι διαθέτει εξαιρετικά μεγάλα πνευματικά αποθέματα.
 
Ο Κ. Σημίτης δείχνει έναν δρόμο, δείχνει μια παράθεση παραδείγματος για όσους ενδιαφέρονται για τη σοσιαλδημοκρατία ως εργαλείο ανάλυσης, σύνθεσης και ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Η πρωταγωνιστική παρουσία του στην πρωθυπουργία σφράγισε την καλύτερη περίοδο στη νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Σε μια οκταετή διακυβέρνηση σημειώνονται λάθη, παραλείψεις, αστοχίες σε επιλογές προσώπων. Αυτό που μετρά είναι το συνολικό αποτέλεσμα: υψηλός αναπτυξιακός ρυθμός, βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων, σφραγίδα με τα μεγάλα έργα, ολυμπιακή προετοιμασία, πολύ καλή δουλειά από τις ρυθμιστικές αρχές, δημιουργικός ρόλος στην ΕΕ, σύγχρονη εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τη διασύνδεση της διεύρυνσης της ΕΕ με την επίλυση ζητημάτων της.
 
Στην κορυφή, η σημαντικότερη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση: η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
 
Ο Κ. Σημίτης ήταν μόνος του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι. Στη Λευκωσία πολλοί αμφέβαλλαν αν θα τα καταφέρει «τούτον το Σημιτούιν». Ο Γ. Κληρίδης τον Οκτώβριο του 1999 μοίρασε «ερωτηματολόγιο» στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θέτοντας διάφορα ερωτήματα του τύπου «τι να κάνουμε αν βγει το σενάριο α, ή το σενάριο β κλπ». Το ερωτηματολόγιο σε ελεύθερη απόδοση έλεγε: αν τα καταφέρει ο Κ. Σημίτης τότε προχωράμε, αν όχι, κρατάμε αποστάσεις, να του χρεώσουμε την αποτυχία!
 
Με τη συστηματική του σκέψη, με το κύρος που κατέκτησε με τη δουλειά του μέσα στην ΕΕ, πέτυχε αυτό που φαινόταν για χρόνια ακατόρθωτο!
 
Επιλογικά, παραθέτω ένα απόσπασμα από ομιλία του Κ. Σημίτη σε εκδήλωση τιυ ΙΣΤΑΜΕ το 2013.
 
«Μια χώρα έχει το επίπεδο ανάπτυξης και πρωτοβουλιών που έχουν οι πολίτες της. Αν δεν προσπαθήσουμε οι πολίτες να έχουν πληροφόρηση, γνώση, κρίση, θα βρισκόμαστε μονίμως σε υστέρηση. Η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά τη χώρα. Η συγκάλυψη της αλήθειας από τους πολιτικούς δημιουργεί μια κοινωνία η οποία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Που γίνεται έρμαιη δημαγωγών, τσαρλατάνων, που πιστεύει σε «ψεκασμούς», προσβλέπει σε σβάστικες και ελπίζει σε μάγους με ταχυδακτυλουργίες που θα βρουν από το πουθενά χρήματα και πετρέλαια.
Για να βγούμε από την άβυσσο που βρισκόμαστε, πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία της πτώσης του, αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, αν θεωρεί την πολιτική μια τυποποιημένη συμπεριφορά, μια ρουτίνα, αν αρκείται να ασκεί μικροπολιτικές παραχωρώντας προσόδους ή ρυθμίζοντας πρόσκαιρα και επιφανειακά τις ανάγκες, αν ασχολείται με την επικοινωνία, την προβολή, τις δημόσιες σχέσεις, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Πηγή Άρθρου: http://metarithmisi.liberal.gr/

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.