Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ  που προωθεί η Κυβέρνηση δηλώνουν ότι πάγια θέση τους είναι η επιδίωξή μίας κοινά αποδεκτής λύσης που να τερματίζει τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να διαθέτει εσωτερική συνοχή και πλειοψηφία στη Βουλή για αυτό το θέμα, επιλέγει αυτή τη χρονική περίοδο να φέρει στο προσκήνιο τη συμφωνία με τα Σκόπια, στο πλαίσιο της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της να διχάσει τον ελληνικό λαό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επιπτώσεις, στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία, του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022» που ουσιαστικά είναι το τέταρτο νέο μνημόνιο.

Η Κυβέρνηση δεν επιδίωξε την έγκαιρη εθνική συνεννόηση και συναίνεση με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου για ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, αλλά προτίμησε να «διαπραγματευτεί” μόνη της, ζητώντας τώρα στήριξη, επιδεικνύοντας ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση. Κι αυτό γιατί δεν ήταν προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα.

Το θέμα επιλύεται μετά από ασφυκτικές πιέσεις Αμερικάνων και Ευρωπαίων προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της πΓΜΔ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γι’ αυτό και τα όποια θετικά σημεία της συμφωνίας δεν οφείλονται στη διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης αλλά στις διεθνείς πιέσεις προς την Κυβέρνηση των Σκοπίων. Είναι πιθανό ότι άλλη Κυβέρνηση θα αποκόμιζε περισσότερα οφέλη από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.Παρά τους τακτικίστικους  μικροπολιτικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να λυθεί ένα από τα ανοικτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας που έχει βαλτώσει εδώ και τρείς δεκαετίες δημιουργώντας μας οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Σημαντικότερο όλων το ότι το κράτος  της πΓΔΜ αναζητεί προστασία έναντι Βουλγάρων και Σέρβων και εάν τον ρόλο αυτόν δεν τον αναλάβει η χώρα μας, προθυμοποιείται να τον αναλάβει η Τουρκία με σκοπό να έχει πόδι στα Βαλκάνια και να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών από δήθεν επεκτατικές απειλές της Ελλάδας. Ίσως να μην υπάρξει παρόμοια ευκαιρία επίλυσης στο μέλλον.

http://socialdemo.gr/2018/06/15/apofasi-tis-syntonistikis-grammateias-ton-quot-kiniseon-quot-schetika-me-ti-symfonia-elladas-pgdm/

 

 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.