Παρευρέθησαν ως προσκεκλημένοι οι κ.Λυκουδης Σπ.,Παπαδόπουλος Αν.,Τσικαρδάνη Ντ. από τους Μεταρρυθμιστές, ο κ.Τσακυράκης Στ. από το Ποτάμι ,οι κ.Καψής Παντελής , Σπηλιόπουλος Κώστας στελέχη της ΔΗ.ΠΑΡ ,η κ.Ποδηματά Αννυ,ο κ. Σκοτεινιώτης Πάνος,η κ. Πανοπούλου Γεωργία στέλεχος της Δράσης.

Παρευρέθηκαν επίσης φίλοι και φίλες των 58 από τις πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα.

Σημεία της συζήτησης:
1.Οι κίνδυνοι επανεμφάνισης ενός Grexit που προκύπτουν τόσο από τις πολιτικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην ΕΕ, όσο και από τα αδιέξοδα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Η χώρα ζεί ξανά μέρες του 2011 -2012 εξαιτίας των επιπόλαιων χειρισμών της κυβέρνησης και της καταστροφικής άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην εθνική, λαϊκή προσπάθεια.
Η Ελλάδας διατρέχει έναν διπλό κίνδυνο. Από τη μια, να μπει τις επόμενες εβδομάδες σε παρατεταμένη φάση ακυβερνησίας και εμφυλιοπολεμικής πόλωσης, τη στιγμή που χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή ικανότητα απόφασης και διαπραγμάτευσης. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος ενός απότομου «πολιτικού ατυχήματος» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει και αποδειχτεί τελείως απροετοίμαστος να κυβερνήσει.

2.Οι επόμενοι μήνες είναι από εκείνους που κρίνουν την πορεία μιας χώρας επί μακρόν. Χρειάζεται μία πολιτική συμφωνία που θα δώσει χρόνο και σταθερότητα. Χρειάζεται η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονο ορισμό του χρόνου εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.
Θα επιτρέψει τη διόρθωση κυβερνητικών πολιτικών λαθών και την εκκίνηση της αναγκαίας και λελογισμένης συνταγματικής αναθεώρησης που θα προετοιμάζει τη χώρα για την επόμενη πολιτική φάση .Θα βοηθήσει στην ωρίμανση των πολιτικών δυνάμεων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν. Όλο και περισσότερες φωνές ενώνονται σε αυτή την εξέλιξη. ΄Οσοι συμμετέχουμε στη σημερινή συνάντηση συμπίπτουμε στην υποστήριξη αυτής της συμφωνίας.

3. Η χώρα δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο της στη μεταμνημονιακή περίοδο. Βγαίνει φτωχότερη, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά ανταγωνιστικότερη, δημοσιονομικά σταθερότερη και κοινωνικά δικαιότερη.
Το πολιτικό σύστημα, οι θεσμοί,η οικονομία,οι ίδιοι οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σχήματα και πρακτικές ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά.Δεν υποτιμούμε και δε χαρίζουμε σε καμμία περίπτωση τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει όχι μόνο στο δημοσιονομικό, αλλά και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Όσο όμως παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μετρολογία και διαπραγματεύσεις,σε κόκκινες γραμμές και αμυντικές περιχαρακώσεις,σε έλλειψη ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου, τόσο θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα φαύλο κύκλο της πιθανής χρεοκοπίας και της κατάρρευσης.
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια φυγή προς τα μπρος.
4.Η επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει ότι επίκεντρο της αστάθειας και της εμπλοκής είναι το πολιτικό σύστημα και ο μικρός δικομματισμός. Η ισχυροποίηση του τρίτου πόλου παραμένει απαραίτητος όρος για την υπέρβαση της κρίσης και την προοπτική της εθνικής ανασυγκρότησης.
Σε κάθε όμως περίπτωση υποστηρίζουμε ότι οι σχέσεις των κομμάτων του χώρου δεν πρέπει να εξελιχτούν σε έναν μικρό κομματικό εμφύλιο. Υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης πορείας, που θα αναδεικνύει ως κοινό αντίπαλο τον μικρό δικομματισμό.

Στη λογική αυτή σημερινή συνάντηση έχει από μόνη της μια ισχυρή συμβολική σημασία.Τονίζει την ιδιοσυστασιακή αυτονομία του ευρύτερου αριστερού και κεντρώου χώρου έναντι του μικρού δικομματισμού.
Αποφασίστηκε η επανάληψη της συνάντησης και η ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δυνάμεων του ριζοσπαστικού κέντρου, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.