Η συγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου είτε θα γίνει μέσα από στρατηγικές δράσεις ανοίγματος στην κοινωνία ή θα παραμείνει μια χαμένη υπόθεση που αφορά ηγετικούς τακτικισμούς και επι μέρους επιδιώξεις κάποιων ομάδων ελίτ. Ο λόγος για την κεντροαριστερά πρέπει να περάσει από τις κάθε είδους συζητήσεις λίγων ανθρώπων στις δράσεις των πολλών.

Τα γενικόλογα τηλεοπτικά πάνελ, οι τυπικές επιστολές και τα θεωρητικά άρθρα πρέπει σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε αξιακό ιστό, σε ιδέες που δουλεύονται, σε πολιτικό περιεχόμενο, στόχους και προτάγματα που θα ‘χουν τόσο διακριτή ταυτότητα που ως εύπλαστη ύλη θα γίνονται κτήμα του κόσμου που πλέον θα μπορεί να εκφράζεται κεντροαριστερά.

Σχηματικά, για την κεντροαριστερά, και όχι μόνο, 3+2 δεν κάνει πάντα 5. Μπορεί να κάνει και 4. Το στοίχημα βέβαια, είναι να κάνει 6. Για να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις, με δεδομένο ότι το εγχείρημα θα αποκτήσει κάποια στιγμή υπόσταση με κεντρικό πυρήνα συντονισμού,  χρειάζεται τολμηρή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και των μέσων που παρέχει.

Δυο είναι τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα καλών πρακτικών πολιτικής και εκλογικής χρήσης του διαδικτύου. Η επανεκλογή του Ομπάμα στηρίχθηκε και το 2012 στο διαδίκτυο εξελίσσοντας και τελειοποιώντας τις πρακτικές και τα εργαλεία της καμπάνιας του 2008. Με εφαρμογές και εργαλεία αυτοματοποίησαν κάθε ενέργεια της καμπάνιας από την προσέλκυση χρηματικών δωρεών, τη στρατολόγηση εθελοντών μέχρι την κινητοποίηση σε γειτονιές, την στοχευμένη ενημέρωση συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων, την παρακίνηση για ψήφο μέσα από αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά κέντρα που μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν εθελοντές από παντού.

Περισσότερο κοντά στα ελληνικά μεγέθη και δεδομένα είναι η περίπτωση του Μπέπε Γκρίλο που με το Κίνημα των 5 αστέρων έφερε μέσα σε λίγα χρόνια τα πάνω κάτω στην Ιταλική πολιτική σκηνή. Αξίζει κανείς να κρατήσει τις 5 συμβουλές που δίνει ο ιθύνων νους της διαδικτυακής καμπάνιας του κινήματος.

●     Δημιουργήστε συμμετοχή! Για να αρχίσετε χρειάζεστε μια κοινότητα.

 

●     Κατανοήστε το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνιολογίας του. Μην το σκέφθεσαι σαν κάτι επιπρόσθετο, αλλά σαν μια νέα πραγματικότητα, εναν καινούργιο κόσμο.

●     Μιλήστε στη γλώσσα του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, μην λέτε πράγματα που δεν μπορούν να επαληθευθούν στο Διαδίκτυο.

●     Να έχετε απλούς κανόνες για το κίνημά σας. 

●     Συνειδητοποιείστε ότι ενδυναμώνετε τον κόσμο. Τα κύτταρα που δημιουργείτε θα αποκτήσουν δική τους ζωή.

Σε ανάλογη κατεύθυνση πρέπει τάχιστα να κινηθεί η ελληνική κεντροαριστερά. Να αφήσει για λίγο τη σοβαροφάνεια, να μιλήσει ανθρώπινη γλώσσα δημιουργώντας τη δική της αποκεντρωμένη, αλλά κεντρικά σχεδιασμένη, πλατφόρμα πολιτικής κινητοποίησης και συμμετοχής εντός και εκτός Διαδικτύου.  Μέσα από ιδέες και δράσεις να εξερευνήσει με τους πολίτες τα όρια στις σχέσεις της κάθε εξουσίας με την κοινωνία. Η διάχυση ενός κλίματος  ανοικτότητας, διαφάνειας, σύνθεσης και συνεργασίας που διαμορφώνει προοδευτικές προτάσεις θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα απέναντι στη μεταρρυθμιστική αμηχανία του υπο διαμόρφωση νέου διπολισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει εφικτές λύσεις μακριά από λαϊκίστικες ουτοπίες περί άμεσης δημοκρατίας.

Αλέξανδρος Μελίδης, http://almelidis.wordpress.com

Δημοσιεύτηκε στο : http://www.metarithmisi.gr/el/readArchives.asp?catID=2&subCatID=17&textID=17553

By admin

0 thoughts on “Κεντροαριστερά: Από τα λόγια των λίγων στις δράσεις των πολλών στο Διαδίκτυο”
  1. Καθε κινηση που ειναι εναντια στην σημερινη 2κομματικη κυβερνηση ειναι ενα θετικο Βημα. Γνωστες βεβαια ειναι οι αμβιβολιες καθε ενεργου πολιτη σε τετιοας μοργης κινησεις μα ετσι και αλλοιως το 90% ειναι αντιθετο με αυτες τις ενεργειες της σημερινηςπου πλητουν οχι μονο οικονομικα αλλα και ψυχολογικα τον Ελληνα Πολιτη. Η πρωτη αντιδραση σημερα ειναι…Θα ψηφισω ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για να εκδικηθω το συστημα…γιατι ετσι νομιζουνε οτι μονο αυτοι θα τους φερουνε σε δυσκολη Θεση. Δυστυχως και σημερα η Αντιπολιτευσηαλλα και τα αλλα πολιτικα σχηματα δεν εχουνε εξαντλησει ολες τις δυνατοτητες που του διδει ..η κατα εικονα και μονο συνθεση της σημερινης ΒΟΥΛΗΣ. Και αυτο γιατι οταν το 60% των Βουλευτων ειναι πρωην Δημοσιοι Υπαλληλο, το 20% ειναι καρεκλοκενταυροι , πρωην Διοικητες, κληρονομικοι Γονοι πρωην Υπουργων κλπ, Συδικαλιστες …Τι περιμενοωμε λοιπον απο το υπολοιπο 20% να δαμασει τη σημερινη ΒΟΥΛΗ.. !!!… Πολλα ερωτηματικα και για την συμμετοχη και συνθεση νεων πολιτικων σχηματισμων…Αν παρωμε τα παραπανω που σας εχω πει… Τελικα το αδιεξοδο το συνεχιζουνε προγραμματισμενα . Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ λοιπον ειναι ο μεγαλυτερος κινδυνοε για τους σημερινους κυβερνωντες…αλλα ας το δουνε και οι αυριανοι που θα κατεβουν …χωρις το 80% να υπαρξει ξανα… ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ…

  2. Θα σταθώ μόνο στην αποστροφή του άρθρου σας στο τέλος του: “…αποκεντρωμένη αλλά κεντρικά σχεδιασμένη πλατφόρμα πολιτικής κινητοποίησης…”
    Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι ο μόνος τρόπος για να διαδοθεί στο κοινωνικό διαδίκτυο μια ιδέα είναι η διεισδυτικότηα της ίδιας της ιδέας και η ωρίμανση της στο κοινωνικό συνειδητό, ανεξάρτητα από οποιουδήποτε είδους σχεδιασμούς. Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Γκρίλο, αν και ριζικά διαφορετικά παραδείγματα, αξιοποίησαν το διαδίκτυο γιατί ήδη μετέφεραν μια πλατφόρμα ιδεών που η κοινωνία απαιτούσε.
    Για να μην μακρυγορήσω η άποψη μου είναι ότι η πρόκληση της κεντροαριστεράς είναι μεν να φύγει από την αυτοκαταστροφική ομφαλοσκόπηση στην οποία έχει πέσει μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά όχι να στραφεί προς “τεχνοκρατικά τερτίπια” για την διείσδυση στην κοινωνία.
    Κατά την γνώμη μου, μια αυτοκριτική βαθειά και ειλικρινής σε σχέση με την νομή της εξουσίας καθώς και μια σιωπηλή και με αυτοθυσία αλλαγή φρουράς στο πολιτικό της προσωπικό με ταυτόχρονη ανιδιοτελή υποστήριξη από τις υποδομές των παλαιών κηνσόρων της (έμφαση στο ανιδιοτελής) κυβερνώσας ακροαριστεράς θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε μαρκετίστικη προσέγγιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον κοινωνικό ιστό.
    Το viral βασίζεται στην βούληση του χρήστη, του naive χρήστη, να διαδώσει το μήνυμα γιατί του αρέσει.
    Ο μόνος λόγος που το μήνυμα της Κεντροαριστεράς δεν αρέσει, είναι γιατί θυμίζει…οικοία κακά.
    Εν κατακλείδι, ας φτιάξουμε μια κεντροαριστερά πέρα από πολιτικαντισμούς και στελεχιακά πλασσαρίσματα εξουσίας και το κοινωνικό διαδίκτυο μόνο του θα αγκαλιάσει το μήνυμα.

  3. Sxetika me tis theseis twn Pagoulatou kai Matsagani, afenos, kai twn Mpisth kai Dervenh:

    Giati to Pasok, tha prepei na einai, anapospasto tmhma sto eyrwpshfodeltio twn 58+?

    Nomizw, oti ola ta kommata tou “syntagmatikou toxou”, tha prepei na einai eyprosdekta;

    arkei na plhroun, poly sygkekrimenes proypotheseis, kai o nown noeitw.

  4. Mia protash: to eyrwpshfodeltio twn 58+, na einai anoixto, se ola ta politika kommata, pou sevontai to syntagma.

    Mi allh protash: o thesmos twn credit unions sthn Irlandia opu zw, einai poly epityxhmenos.
    Oi CU daneizoun xrhmata, me xamhlo toko, se noikokyria, kai se kosmo me xamhlo eisodhma.

    Epishs o thesmos tou oikogeneiakoy giatroy, einai poly kalos. Giati oxi, kai sthn Ellada.

  5. To Pasok, opws yphrxe sthn Ellada, den eixe kammia sxesh, me thn socialdhmokratia.

    H DHMAR, me to palaiokommounistiko parelthon, den eixe kammia sxesh me thn socialdhmokratia.

    Erwthsh: Pws mporoun auta ta dyo kommata, na apotelesoun ton pyrhna, enos socialdhmokratikou kommatos, sthn Ellada?

  6. Mia protash, apo thn Irlandia:

    Me vash, thn nomothetikh praxh, Health Act 1970, dothhke telos, ston thesmo tou Dispensary Medical Officer (DMO).

    Meta apo makroxronia diapragmateysh, yiotheththhke, to systhma GMSS, (Geniko Systhma Paroxhs Iatrikwn Yphresiwn).

    H nea symfwnia, symperielave ta dikaiwmata syntaxews, kai ethsias adeias twn oik. giatrwn.

    Epishs dothhke oikonomikh enisxysh, gia thn agora oikhmatos, kata protimhsh se group oik. giatrwn.

    To 1988, the Medical council, anagnwrise, san anexarthth eidikothta, ayth tou oik. giatrou.

    Eidika programmata taxyrrytthmhs ekpaideyshs, sysththhkan gia thn exeidikeysh gen. giatrwn,
    poy eixan ta katallhla prosonta.

    Arketa apo ta group oik. giatrwn, parexoun yphresies prolhptikhs iatrikhs, screening, se atoma me xamhlo eisodhma.

    Me ektimhsh

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.