Η έρευνα είναι συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 κατά την διαδικασία εκλογής προέδρου νέου φορέα της κεντροαριστεράς( πιο αναλυτικά στοιχεία για την προηγούμενη έρευνα εδώ). Η τωρινή έρευνα έδωσε έμφαση στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του Ποταμιού αλλά και της ευρύτερης κεντρο-αριστεράς. Σ’ αυτήν συμμετείχαν περίπου το 1/3 όσων απάντησαν στην προηγούμενη έρευνα.

Η έρευνα δεν είναι αντιπροσωπευτική αλλά ενδεικτική αφού αποτυπώνει τις απόψεις των 637 προσώπων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και που κατά τεκμήριο ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά.

Το κάλεσμα για την έρευνα δημοσιεύθηκε στους δικτυακούς τόπους που διαχειρίζεται  η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά”, η επιτροπή διαχειρίζεται το kentro.aristera.gr, τις σελίδες στο facebook( kentro.aristera, protovouliaD,  & DiktioAthina, & yeseurope.gr), τους λογαριασμούς στο twitter(kentro-aristera, yeseurope-gr, re-public & diktyoathina ), από τους 1.911 που επισκεφτήκαν την ιστοσελίδα του ερωτηματολογίου το συμπλήρωσε πλήρως το 33% και το 67% μερικώς.

Από πλευράς δημογραφικών στοιχείων όσοι απάντησαν είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία άνδρες (80%), μεταξύ 40 και 69 ετών (70%) και υψηλού μορφωτικού επιπέδου (50% κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού).

Από αυτούς τα ⅔ (64%) πιστεύουν ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου πόλου στην κεντροαριστερά προκειμένου να ασκηθούν ανανεωτικές και συμμετοχικές πολιτικές. Θέλουν ο νέος φορέας να είναι πολυτασικός, να πραγματοποιεί συνέδριο κάθε χρόνο και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του συστήματος https://zeus.grnet.gr/. Το 52% πιστεύει ότι η ηγεσία πρέπει να είναι συλλογική με αναλογική αντιπροσώπευση των τάσεων.

Επίσης, σε προγραμματικό επίπεδο, τα 2/3 δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Παιδείας, στην ενίσχυση της Ανάπτυξης μέσω απελευθέρωσης της Επιχειρηματικότητας και στην ριζική αναδιάρθρωση του Δημoσίου Τομέα, ενώ πάνω από τα 2/3 θέλουν το αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης συνεργασίας να διαμορφώνεται με ανοιχτές διαδικασίες και να εγκρίνεται από συνέδρια των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σε επίπεδο πολιτικών συνεργασιών το 47% προτιμά την Νέα Δημοκρατία, το 20% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 13% επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πάνω από το 80% δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και περίπου τα 2/3 δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση που ασκούν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και Το Ποτάμι.

Κατά την άποψη όσων συμμετείχαν στην έρευνα τα βασικά δίπολα που καθορίζουν την πολιτική αντιπαράθεση είναι: Μεταρρύθμιση-Λαϊκισμός (65%), Εκσυγχρονισμός-Καθυστέρηση (53%) και Πρόοδος-Συντήρηση (40%) ενώ μόλις 12% θεωρούν ως κυρίαρχο το δίπολο Δεξιά – Αριστερά.

Τέλος για τον επικεφαλής ενός νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς οι προτιμήσεις είναι κατά σειρά: Σ.Λυκούδης, Σ.Θεοδωράκης, Γ.Μαυρωτάς, Χ.Θεοχάρης, Μ.Κύρκος, Γ.Γραμματικάκης ενώ το 42,5% θέλει άλλο επικεφαλής.

Κατεβάστε το σύνολο των ερωτήσεων και απαντήσεων από εδώ.

Το επόμενο τετράμηνο ένας επόμενος κύκλος της παρούσας έρευνας θα επαναληφθεί προκειμένου να διερευνηθούν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

-.-

 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.