Η διαδικτυακή έρευνα με θέμα το σήμερα και το αύριο της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσει μέχρι και την προσεχή Κυριακή ενω τα πλήρη αποτελέσματα θα παρουσιαστούν την εβδομάδα μετά τις εκλογές. Η έρευνα στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων και αντιλήψεων του κοινού της κεντροαριστεράς. Το ερωτηματολόγιο έχει σταλεί ηλεκτρονικά σε περίπου 12.000 πολίτες που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον ενημέρωσης και συμμετοχής στα θέματα αυτού του πολιτικού χώρου. Στην ανάγνωση και ερμηνεία των παρακάτω αποτελεσμάτων πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες του δείγματος που αποτελείται περισσότερο από άνδρες (78%) ενω το ποσοστό ανώτατης μόρφωσης φτάνει το 90% στο σύνολο.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτουν τα εξής:
- Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (60,4%) έχει θετική εντύπωση για το γεγονός της κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς εκλογές.
- Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό (59%) είναι της γνώμης ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς καθώς βλέπουν σε αυτή ένα ακόμα μεταβατικό σχήμα όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΛΙΑ και η Δημοκρατική Παράταξη
- Ο κύριος λόγος στον οποίο αποδίδεται με διαφορά η μέχρι σήμερα αποτυχία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς είναι οι ανταγωνιστικές επιδιώξεις των ηγετικών της στελεχών της (40%) ενώ ακολουθούν η έλλειψη πολιτικής βούλησης (20%), το ότι έχει καταλάβει το ζωτικό της χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ (20%) και τέλος ένα (18%) θεωρεί ότι δεν ακολουθείται λάθος στρατηγική.
- Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο διχασμός του κεντροαριστερού κοινού αναφορικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανασυγκρότηση του χώρου. Η πλειοψηφία (50,6%) απορρίπτει τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του μνημονίου μπορεί να έχει ρόλο στην ανασυγκρότηση και θεωρεί πως ό,τι κι αν κάνει δεν θα γίνει ποτέ κετροαριστερό κόμμα. Όμως υπάρχει ένα και ένα (42,7%) που έχει την αντίθετη άποψη αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει μέρος της προσπάθειας ανσυγκρότησης
- Η σωστή μέθοδος ανασυγκρότησης είναι να αυτοδιαλυθούν ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ, ΔΗΜΑΡ για να αρχίσει από μηδενική βάση η ανασυγκρότηση σύμφωνα με το (63%). Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρείς (29%) πιστεύει ότι ένα από τα υπάρχοντα κόμματα πρέπει να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια.
- Το ΠΑΣΟΚ είναι με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου εκείνο το κόμμα που πρέπει να μπει μπροστά στην προσπάθεια ανσυγκρότηση εφόσον η αυτοδιάλυση δεν καταστεί εφικτή
- Η μεγάλη πλειοψηφία προκρίνει τη συμμετοχή των κεντροαριστερών κομμάτων σε οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυβέρνηση (53%). Ωστόσο, υπάρχει ένα 27% που προτιμά τη συγκυβέρνηση μόνο το ΣΥΡΙΖΑ και μόλις (8,4%) μόνο με τη ΝΔ.
- Πανομοιότυπος διχασμός, με εκείνον που είδαμε παραπάνω αναφορικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στα της κεντροαριστεράς, εμφανίζεται και στο ερώτημα του κατά πόσο έχει στρατηγική σημασία για την κεντροαριστερά σε τίνο κόμματος την κυβέρνηση συμμετέχει. Οι περισσότεροι (53%) προτάσσουν πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας για κυβερνητική σταθερότητα. Από την άλλη μεριά υπάρχουν εκείνοι (44%) που θεωρούν ότι έχει στρατηγική σημασία για τη πολιτική φυσιογνωμία των κομμάτων της κεντροαριστεράς ποιο κόμμα αποτελεί τον κορμό της κυβέρνησης όπου συμμετέχουν.
- Η συντριπτική πλειοψηφία (72,5%) θεωρεί πολύ σημαντική την διαμόρφωση συγκεκριμένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων πριν τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία
- Με την ανοικτή, συμμετοχική, δημοκρατική και διαφανή διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ πριν να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας συμφωνεί το (39%) των ερωτώμενων. Ωστόσο, η πλειοψηφία (55%) προτάσσει την τάχιστη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.