Η πρώτη εκδήλωση των «58» σημείωσε μεγάλη επιτυχία από πλευράς κόσμου. Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτό ήταν αναμενόμενο. Η απλή (πολιτική) αριθμητική μάς λέει ότι τα εξαερωθέντα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το Κέντρο, είναι «σιωπηλή πλειοψηφία». Οπως, όμως, λέει ο θυμόσοφος λαός, με την πολλή σιωπή και μοναξιά μπορεί κανείς να… «λαλήσει». Η διαδικασία έχει μάλλον αρχίσει αν κρίνουμε από τα ποσοστά της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι θέλουν να αμυνθούν και να εκφραστούν πολιτικά. Οι «58» ήρθαν ως λύση υπεράνω υποψίας, με εχέγγυα προσωπικής επαγγελματικής και επιστημονικής καταξίωσης.

Αν, όμως, δούμε τι έγινε στη γειτονική Ιταλία, θα αντιληφθούμε ότι λείπει η αξιόπιστη ηγετική προσωπικότητα που θα συνεγείρει το πολύμορφο και συχνά προδομένο πλήθος των κεντρώων ψηφοφόρων. Χρειάζεται ένα πρόσωπο – σύμβολο που, ακόμη και αν είναι σχετικά άγνωστο, όπως ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, μπορεί να εξασφαλίσει ευρεία αποδοχή.

Ας ψάξουμε γιατί και πώς ο 38χρονος Ματέο Ρέντσι έγινε αδιαμφισβήτητος εκλεγμένος ηγέτης της ιταλικής Κεντρο-Αριστεράς. Ας δούμε πώς η αδυναμία των «58» μπορεί να γίνει πλεονέκτημα. Η έλλειψη αναγνωρισιμότητας είναι ταυτόχρονα εγγύηση μη άμεσης συμμετοχής στο δράμα της 30ετίας. Αυτή είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή. Δεν θα έχουμε 58 πρωθυπουργούς ή προέδρους κομμάτων.

Η πολιτική δεν γίνεται μόνο από κόμματα και ομάδες. Οι ηγέτες, όμως, δεν γεννιούνται κάθε μέρα και δεν διαφαίνεται κανείς στον ορίζοντα. Επειδή ο πολιτικός χρόνος για την ανάδειξη αρχηγού είναι απελπιστικά βραχύς, πρώτη προϋπόθεση είναι η ανεπιφύλακτη στήριξη από όλους όσοι μετέχουν σήμερα στην «Πρωτοβουλία των 58». Η πρόταση, ακόμη και εκτός των 58, πρέπει να είναι άμεση. Αυτό σημαίνει «θηριώδη» για τα ελληνικά δεδομένα επίδειξη «αυταπάρνησης», με εξαφάνιση των παροιμιωδών ελληνικών σούπερ-εγώ. Αν βρεθεί αυτός ο «ευλογημένος» και όχι κάποια νερόβραστη «συλλογική ηγεσία», αριστερής «δημοκρατικής» επίνευσης, να γίνει άμεση σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογή του δια βοής.

Οι… «δημοκρατικές διαδικασίες» στο παρελθόν γέννησαν έντιμες καθώς πρέπει μονοψήφιες παρέες, αλλά όχι εξουσία. Εξουσία έγιναν μόνο όταν βρήκαν τον Τσίπρα και… 58 ήδη εκπαιδευμένους στην άσκηση εξουσίας. Οπερ έδει δείξαι, αλλά προς Θεού όχι άλλο ΠΑΣΟΚ. Ας πρωτοτυπήσουν διαλέγοντας κάποιον νέο, αυτοδημιούργητο, έξυπνο και ηθικό, με σαφή ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και κοινωνικό πολιτικό προσανατολισμό. Αν βρουν κάποιον με αυτές τις προδιαγραφές, ας τον πείσουν να κυβερνήσει μαζί τους και μαζί μας.

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι Καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας

By admin

One thought on “Οι «58»: Ονειρο ή… Λυκούργος Λιαρόπουλος, Έθνος, 13/12/2013”
  1. […] Οι «58»: Ονειρο ή… Λυκούργος Λιαρόπουλος, Έθνος, 13/12/2013 Η πρώτη εκδήλωση των «58» σημείωσε μεγάλη επιτυχία από πλευράς κόσμου. Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτό ήταν αναμενόμενο. Η απλή (πολιτική) αριθμητική μάς λέει ότι τα εξαερωθέντα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το Κέντρο, είναι «σιωπηλή πλειοψηφία». Οπως, όμως, λέει ο θυμόσοφος λαός, με την πολλή σιωπή και μοναξιά μπορεί κανείς να… «λαλήσει»..Διαβάστε περισσότερα.. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.