OΚ, είχε πολλούς πασόκους. Όχι συνδικαλιστές, χλιμίτζουρες, τσοκαρία με λιγδωμένο μαλλί. Αυτοί από καιρό είναι αλλού και σχεδιάζουν τη λαϊκή δημοκρατία. Ήταν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, περιβάλλοντος Σημίτη. Σας ενόχλησαν; Εμ, βέβαια. Όταν οι Πασόκοι πηγαίνουν να κουρνιάσουν στις φωλιές του Αλέξη ή του Φώτη, είναι δημοκράτες, αριστεροί, ανανήψαντες, τίμιοι πολιτικοί που επιστρέφουν στην Αριστερά, τη γη των προγόνων τους και με τίποτα Πασόκοι. Χθες που ήρθαν σε μας, είναι Πασοκαρία του κερατά, φθαρμένα υλικά, που δεν ντρέπονται να θέλουν να ξανακάτσουν στο σβέρκο του λαού.

Βασικά, σας ενόχλησε που ήταν πολλοί. Τόσοι πολλοί που είναι πιθανόν μόλις η Δημοκρατική Παράταξη μπει στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, να χτυπήσει κανένα διψήφιο να τρίβουν όλοι τα μάτια τους. Και το νουμεράκι αυτό θα είναι μείον από του Φώτη και του Αλέξη, αλλά και του Αντώνη. Θα σηματοδοτεί ανακάτεμα της τράπουλας και δεν θα ξέρετε πού είναι οι βαλέδες και οι άσσοι και θα νιώσετε ανασφάλεια, γιατί τα χαρτιά δεν θα είναι πια σημαδεμένα και οι εξελίξεις ανεξέλεγκτες. Και πού να τρέχετε τώρα να αλλάξετε τα πλάνα σας. Γιατί το είπε ωραία ο Γεράσιμος Γεωργάτος. Αν ήταν και η ΔΗΜΑΡ, θα μιλούσαμε για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Και η ΔΗΜΑΡ εκεί ήταν. Η πραγματική μεταρρυθμιστική ΔΗΜΑΡ ήταν εκεί. Και αυτή που δεν ήταν έξω από το Ακροπόλ, ήταν στημένη στο κινητό και ρωτούσε τι γίνεται, τι ειπώθηκε, ποιοι ήταν, πώς ήταν. Γιατί οι καθαροί αριστεροί μεταρρυθμιστές, αυτοί που συσπειρώθηκαν στη ΔΗΜΑΡ ελπίζοντας σε μια ΑΛΛΗ Αριστερά, τον τρίτο πόλο είχαν κατά νου, την κυβερνώσα κεντροαριστερά που θα μπει σφήνα και θα σπρώξει τη χώρα στην ανάκαμψη. Και αυτή η Αριστερά διψάει για συνεργασία, γιατί ξέρει ότι νερό θα πιει μόνο εν τη ενώσει. Αυτή δεν θέλει ούτε το 4-2-1, ούτε το βόλεμα. Ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της θέλει και επιμένει να το βλέπει από αριστερά. Οι υπόλοιποι μπορούν να μετρούν τα κουκιά και τις πιθανότητες βουλευτικής έδρας στο περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ και να βρίζουν την ώρα και τη στιγμή που έφυγαν.

Σας ενόχλησε που οι 58 κάλεσαν και το κόμμα ΠΑΣΟΚ. Θα θέλατε να καλέσουν μόνον όσους πασόκους πρόλαβαν και πήδηξαν από το τρένο και καθώς βρίσκονταν στον αέρα και πριν προσγειωθούν είχαν απαλλαγεί από τις αμαρτίες τους και είχαν μεταμορφωθεί σε εκλεκτούς, έτοιμους να σώσουν την χώρα. Δηλαδή μόνο εσάς. Ενώ τώρα που στο κόλπο μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, ο ρόλος σας ως κεντρώα συνιστώσα αδυνατίζει. Μεγάλο λάθος σας, γιατί όταν θα έρθετε, γιατί θα έρθετε, κάποιοι θα σας το φυλάνε αν και δεν θα ʼπρεπε. Είπαμε και το εννοούμε, χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά η μιζέρια και η κατάθλιψη από τα χαμένα μεγαλεία, δεν σας αφήνουν να δείτε ούτε την πολιτική σας διάσωση. Αγάπες μου οι θέσεις κλείνουν και δεν θα προλάβετε.

Οι 58 δεν θέλουν να διασώσουν κανένα, αλλά και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Ο καθένας έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη χώρα αυτή. Είναι πολύ μεγάλο για να κρυφτεί. Παρθενογένεση στην πολιτική δεν υπάρχει, αλλά δεν πάσχουμε και από αμνησία. Γιατί είδα και κάτι χαλαρές μανίτσες που δεν φαντάζομαι να τους περνάει από το μυαλό να ζητήσουν ρόλο. Κάποιοι θα κάτσουν πίσω και θα βοηθήσουν με την πείρα τους, εφόσον βέβαια αποδεχθούν τους όρους του παιχνιδιού. Κάποιοι άλλοι θα βγουν μπροστά, θα μπουν στη θέση του οδηγού και θα κοινωνήσουν τις ΘΕΣΕΙΣ που θα φτιάξουμε. Και θα κυβερνήσουν αν χρειαστεί. Η Δημοκρατική Παράταξη ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό ως υπεύθυνη εθνική δύναμη της κεντροαριστεράς, ανοικτή στο διάλογο τόσο με τη συμπολίτευση, όσο και με την αντιπολίτευση. Και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Και αντιπολίτευση θα κάνει και δεν θα την κολώσει καθόλου που το ΠΑΣΟΚ προς το παρόν συγκυβερνά. Προέχει η χώρα και όχι ο μικροκομματισμός. Δηλαδή, δεν θα πούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας τα ʼχει κάνει θάλασσα στο ΕΚΠΑ; Δεν θα πούμε ότι οι διακοπές ρεύματος στους φτωχούς είναι απαράδεκτες; Δεν θα ζητήσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, επειδή ο Βενιζέλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν το κάνουμε, καλύτερα να πάμε στα σπίτια μας.

Καθώς οι μέρες θα περνάνε, αργά αλλά σταθερά θα συνηθίσετε τον καινούργιο πολιτικό παίκτη. Μπορεί να χαλάει τα σχέδια κάποιων για έξοδο από το ευρώ μέσω ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να δυσκολεύει την πολιτική διάσωση μαγαζιών που τελικά δεν είπαν τίποτα. Μπορεί να σκιάζει την ακτινοβολία κάποιων αρχηγίσκων. Αλλά θέλετε δεν θέλετε, μάγκες μου, είμαστε εδώ. Και είμαστε πολύ και αλλιώς αντισυστημικοί για να μας περάσουν για Πασόκους. Είμαστε ό,τι στοιχειώνει τα όνειρα του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού. Η Δημοκρατική Παράταξη.

Ο Λεωνίδας Καστανάς είναι εκπαιδευτικός και ο διαχειριστής του blog «μη μαδάς τη μαργαρίτα»

By admin

4 thoughts on “Μια οργισμένη απάντηση Λεωνίδας Καστανάς, 12/12/2013”
  1. Kε Καστανα αφες αυτους, εμεις οι αλλοι, που ειμαστε πολλοι παρα πολλοι και θ αβγαταινουμε συνεχως, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΣΗΜΕΡΑ. ΑΥΡΙΟ. ΜΕΘΑΥΡΙΟ. Ως το Πασχα κατι πρεπει να γινει,οπωσδηποτε. Εστω μια καλυβα. Αυτη η παγωνια (πολιτικη κομματικη) δεν αντεχεται αδερφε.
    Σωτ Ντανοβασιλης

    (Η ατονια οφειλεται στο αρχαριον χειρισμου υπολογιστη)

  2. Και πουσαι δερφε, οχι πολλα λογια ΤΩΡΑ. Τα ειπαμε ολα, και τα καλα και τα χαμνα
    και τα στρογγυλα και τα στρωτα. ΤΩΡΑ λιγα καισταρατα, κι ((εργατικα)).
    ΤΩΡΑ λαλει πουλι και δεν παιρνει ουτε σπυρι.
    Κι οσο για τον Τσιπρα, απλως ενας ομορφονιος που χορευει ταγκο κι ο Κουβελης επιμενει στον συρτο,ενω ο κοσμος τον χορο του Ζαλογγου.
    Αδερφικα
    Σωτηρης

  3. Κύριε Καστανά!
    Τόσο παρωχυμένο λόγο και τόσες αοριστολογίες και φανφάρες σε ένα άρθρο είχα πραγματικά πολύ καιρό να διαβάσω. Και δεν ήξερα πραγματικά αν έπρεπε να γελάσω και να το δω χιουμοριστικά ή να κλάψω γιατι βλέπω το μέλλον της αριστεράς ζοφερό εώς ανύπαρκτο.Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει

  4. Αγαπητέ φίλε
    προσπαθώ να καταλάβω τι σε πείραξε. Αν αρχίσουμε με αφορισμούς και απαγορεύσεις τότε μάλλον από την αρχή στραβά αρμενίζουμε. Σίγουρα όλοι κάπου πριν ανήκαμε. Δεν είναι αυτό το κακό αλλά από εκεί το να φαίνεται ότι επειδή ήσουν κολλητός κάποιου, κάπως, κάποτε, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν καταστροφική η διακυβέρνησή του για τον μέσο Έλληνα και κάτω με την εφαρμογή του δόγματος του 1/3, που τώρα έγινε 2/3, 1/3 που μπορούσαν να πεθάνουν προς χάριν των υπολοίπων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γράψεις υποθήκες για το μέλλον.Αν πάλι θέλει απλά να βοηθήσουν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο ας το πουν. Όπως βλέπεις όμως όλοι πάντοτε θέλουν να μας σώσουν με τους εαυτούς τους όμως αρχηγούς. Αυτό ενοχλεί. Αυτό πειράζει τον πολύ κόσμο. Όχι γιατί δεν έχουν δικαίωμα αλλά γιατί έχουν χτίσει την κοινωνία στα μέτρα τους. Είσαι εκπαιδευτικός όπως και εγώ. Όλοι οι παρατρεχάμενοι των κομμάτων απέκτησαν χωρίς κόπο διδακτορικούς και άλλους τίτλους. Με βάση αυτούς τους “πλαστούς” τίτλους πήραν θέσεις και φέουδα. Αυτοί λοιπόν τώρα είναι που ελέγχουν την παιδεία και ρυθμίζουν το μέλλον της και βέβαια φρόντισαν γι τους εαυτού σας εξαιρέσεις μισθολογικές. Γι’ αυτό έχουμε τέτοια χάλια. Αντίστοιχα λοιπόν συμβαίνει σε κάθε πλευρά αυτής της κοινωνίας. Η κρίση είπαμε δεν είναι οικονομική είναι κοινωνική. Μια κρίση θεσμών και αξιών. Δεν βλέπουμε κάτι το διαφορετικό σε αυτό. Αυτό είναι το πρόβλημα και φοβάμαι ότι ότι δεν κάνω λάθος αν και θα ‘θελα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.