Πρόσφατα οι «58» «αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές». Επιδεικνύοντας σπάνια ανιδιοτέλεια, το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε το σχέδιο αυτό, αποδεχόμενο ταυτόχρονα την «ελάττωσή» του.

Πολλές μπορεί να είναι οι ενστάσεις στην πρόταση των «58»: Η εμμονή με τη μονοδιάστατη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την ανθρωπογεωγραφία του χώρου τους και τη φυσιογνωμία των συλλογικοτήτων που τους παρακολουθούν. Μουχλιασμένες ορολογίες, όπως «κεντροαριστερά», ακόμα και «σοσιαλδημοκρατία» (!), συνεχίζουν να δείχνουν ανησυχητική ανθεκτικότητα. Όσον αφορά τη θέση του επικεφαλής, υπάρχουν προβληματικά συντηρητικές απόψεις που υποτιμούν πόσο θανατηφόρος μπορεί να αποδειχθεί για ολόκληρη την προσπάθεια κάθε συσχετισμός της με δύσοσμες υποθέσεις της μεταπολίτευσης, όπως π.χ. είναι η νομική κατοχύρωση της συνέχισης της χρηματοδότησης των (προ πολλού χρεοκοπημένων) «μεγάλων» κομμάτων. Για να μην αναφερθούμε στην κοχλάζουσα επιθυμία για φρεσκάδα και νέα πρόσωπα.

Από την άλλη όμως, οι «58» εξακολουθούν να αποτελούν τον πιο φερέγγυο εκφραστή του μεγάλου ιστορικού και πολιτικού αιτήματος για Προοδευτική Ελλάδα.

Προοδευτική είναι η Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά στην εμβάθυνση και ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Τον 21ο αιώνα, αυτή είναι η μόνη αυθεντικά πατριωτική πορεία. Την υπαγορεύουν η παγκόσμια οικονομική διάρθρωση, η δημογραφία, η οικουμενικότητα των μεγάλων προβλημάτων.

Η Προοδευτική Ελλάδα επανιδρύει την ελληνική δημοκρατία. Προχωράει σε διάκριση των εξουσιών και σε αποκατάσταση της ελευθεροτυπίας· προωθεί θεσμούς άμεσης δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν της ανομίας -και με τη θεσμική κατοχύρωση των προνομίων της μεταπολιτευτικής διάταξης.

Η Προοδευτική Ελλάδα ανασυγκροτεί και διευρύνει την κοινωνική συνοχή. Κοινωνικά, εκφράζει τη μεσαία τάξη και όλους όσοι επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτήν. Μειώνει τις ανισότητες· διευρύνει τη φορολογική βάση. Ενθαρρύνει την βιώσιμη, παραγωγική επιχειρηματικότητα. Κηρύσσει πόλεμο στις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της μεταπολίτευσης -τη διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία, τη λεηλασία του περιβάλλοντος. Πρωτοστατεί στη ριζική διεύρυνση της απασχόλησης, με έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Ευρώπη, Δημοκρατία, Απασχόληση: αυτό είναι το τρίπτυχο του μέλλοντός μας. Προοδευτική Ελλάδα: αυτό είναι το όνομα του οράματός μας -και της παράταξης που θα το υλοποιήσει.

By admin

2 thoughts on “Προοδευτική Ελλάδα Νίκος Ράπτης, 14/01/2014”
  1. […] Προοδευτική Ελλάδα, Νίκος Ράπτης 14/01/2014 Πρόσφατα οι «58» «αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές». Επιδεικνύοντας σπάνια ανιδιοτέλεια, το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε το σχέδιο αυτό, αποδεχόμενο ταυτόχρονα την «ελάττωσή» του…. Διαβάστε περισσότερα.. […]

  2. Πολύ θετικό το σχόλιο του Ν. Ράπτη και πολύ χρήσιμη θα είναι η εμπειρία του από την προπολ και το πως θα αποφύγουμε την “χρεοκοπία” μας στην προσπάθεια να ιδρύσουμε κόμμα. Τι λέτε για το νέο κόμμα; Έχουμε την οργανωτική δομή για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.