Η πρωτοβουλία των 58 είναι δύσκολο εγχείρημα. Η πρόσκληση σε συνεργασία ανέστιων πολιτικά ατόμων, ολιγομελών πολιτικών κινήσεων και κυβερνητικών κομμάτων με άνιση, τουλάχιστον χρονικά, κοινωνική παρουσία είναι περισσότερο γρίφος παρά ανακούφιση, πρόβλημα παρά διέξοδος. Η πρωτοβουλία δεν είναι καθόλου πιο εύκολη από τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, αλλά στις δεδομένες συνθήκες επιλέχθηκε ως η προσφορότερη λύση για την συγκρότηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης.

Ακόμη και αν η ανταπόκριση της κοινωνίας υπήρξε αξιοσημείωτη (θετικά ή αρνητικά) καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα της κίνησης η πορεία προς τον στόχο αποδεικνύεται δύσβατος δρόμος, ηράκλειο εργο.

Πόσο εύκολο είναι να διατυπωθεί προγραμματική σύγκλιση φορέων με παγιωμένες πολιτικές θέσεις, και κυρίως συμπεριφορές; πόσο εύκολο είναι να γεννηθεί το «νέο» όταν η σιγουριά του παλιού είναι ακόμη θελκτική και η αποδοχή ριζοσπαστικών πρακτικών δεν αποτελεί πρακτική της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες;

Το επόμενο βήμα αποδεικνύεται τόσο δύσκολο που μόνο η δηλωμένη ισχυρή επιθυμία να το επιχειρήσουμε δημιουργεί αισιοδοξία. Ολα τα υπόλοιπα είναι βάσανος .

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία θα είναι σίγουρα καταστροφική κάθε υπεκφυγή, υπαναχώρηση, κάθε ροπή σε κυνήγι μαγισσών. Ακούστηκαν σειρήνες για μαγικές λύσεις, για θυσίες που θα εφερναν ούριο άνεμο στα πανιά της Κεντροαριστεράς. Και όπως οι θεοί στον τρωϊκό πόλεμο απαιτούσαν την κόρη του αρχηγού και μόνο αυτήν, ετσι και οι «χιλιάδες αρχηγοί » του κατακερματισμένου σοσιαλιστικού χώρου βρήκαν τη νέα Ιφιγένεια. Βαγγέλης Βενιζέλος! Η θυσία του θα εξευμενίσει τις αντίπαλες δυνάμεις, θα διαλύσει τους κακούς οιωνούς και οι δυσκολίες όλες θα λυθούν αυτομάτως.

Ναι, η θυσία της Ιφιγένειας συγκινεί ακόμη και σήμερα τις κοινωνίες σε περιόδους εντάσεων αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μετατρέψουμε τους μύθους μας σε φαρσοκωμωδία! Δεν χρειάζονται ανώφελες θυσίες για να καλυφθεί η δυσκολία συνεννόησης, παραγωγής νέων θέσεων και νέων πρακτικών.

Βασικές πολιτικές προτάσεις, συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησής τους και μια αξιοπρεπής πρόταση ευρωψηφοδελτίου. Αυτά περιμένει η κοινωνία από την πρωτοβουλία των 58 και στην διάρκεια αυτής της άσκησης θα ερθουν οι λύσεις, θα γίνουν αποκλεισμοί ή συγκλίσεις και θα σταθεροποιηθεί η πορεία. Τρία ζητήματα θέτουν οι πολίτες σε άμεση προτεραιότητα: Οικονομία, Κράτος, Ευρωπαϊκή πορεία. Και ζητείται καθαρός Λόγος. Ο χρόνος είναι λίγος. Και οι Ιφιγένειες ανήκουν στην εποχή των μύθων.

Η Νιόβη Παυλίδου είναι Καθηγήτρια ΑΠΘ

By admin

One thought on “Η Ιφιγένεια της Κεντροαριστεράς Νιόβη Παυλίδου, Μεταρρύθμιση, 02/01/2014”
  1. Η εξέλιξη της ναυσιπλοΐας και ιδιαίτερα της ιστιοπλοΐας μας επιτρέπει να ξεκινούμε εκστρατείες με κάθε καιρό. Ούτε θυσίες χρειάζονται ούτε αυτοθυσίες. πρωτοβουλίες οργανωτικές χρειαζόμαστε και σθένος για να τα βγάλουμε πέρα. Η προοδευτική πολιτική τους χρειάζεται όλους τους προοδευτικούς για να αποκτήσει δυναμική μέσα στον άμορφο σωρό των ψευδεπίγραφων και ανήθικων προτάσεων των κομμάτων εξουσίας. Μια δυναμική παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τοπικό κυρίως χρώμα θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την ανατροπή του σκηνικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.