Δίνεται στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τον υπό σύσταση νέο προοδευτικό φορέα.

Η έρευνα, η οποία δεν διεκδικεί δάφνες στατιστικής εγκυρότητας αφού δεν ήταν αυτός ο στόχος της, διεξήχθη μεταξύ πολιτών που έχουν ενδιαφερθεί ή και συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Εστάλησαν, 11.818 emails/ερωτηματολόγια με ισάριθμους αποδέκτες και υπήρξαν 2.110 απαντήσεις σ’ αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως το 77,06% όσων απάντησαν δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα ενώ το 63,84% πως θα πάρει μέρος και στο μετέπειτα Ιδρυτικό Συνέδριο.  Ενδιαφέρον έχει ότι το 82.46% θα ψήφιζε με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία μέσω του συστήματος https://zeus.grnet.gr/ για την εκλογή των συνέδρων.

Το ερωτηματολόγιο κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για το νέο φορέα. Στα πιο σημαντικά απ’ αυτά όπου οι απαντήσεις δίνονται με μεγάλη πλειοψηφία είναι’ η προοπτική ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος με διάλυση των υφιστάμενων (78.96%), το Συνέδριό του να διεξάγεται κάθε χρόνο (73,84%), η ηγεσία του να είναι συλλογική με αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων (58,82%), η «δομική αντιπαράθεση με παράλληλη προβολή προγραμματικών αντιπροτάσεων” ως βέλτιστος τρόπος αντιπολίτευσης με 67.30%, «η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά και ευρύτερες αλλαγές που είναι αναγκαίες” (αντί αναθεώρησης της συμφωνίας με τους εταίρους) ως η στρατηγική προτεραιότητα με 87.16%, “η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της ριζικής αναδιάρθρωσης του Δημοσίου” ως προγραμματική κατεύθυνση με 78.10% ενώ, τέλος, στις αντιθέσεις που καθορίζουν την πολιτική ζωή στις απόψεις των απαντώντων κυριαρχούν το Μεταρρύθμιση-Λαϊκισμός (60,52%), το Εκσυγχρονισμός-Καθυστέρηση (54,12%) και το Πρόοδος-Συντήρηση (47,68%).

Σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις λειτουργίες και τις “οργανωτικές αρχές” του νέου φορέα, προγραμματικά θέματα ή τις επιθυμητές μελλοντικές κυβερνητικές λύσεις δεν διαμορφώνονται σαφώς πλειοψηφικές απαντήσεις ενώ η τετράδα που πρωτεύει στο ερώτημα για τον επικεφαλής είναι κατά σειρά: Καμίνης, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Ανδρουλάκης.

Δείτε παρακάτω το σύνολο του ερωτηματολογίου και των απαντήσεων.

Κατεβάστε το σύνολο των ερωτήσεων και απαντήσεων σε PDF.

 

 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.