Η Ενωμένη Ευρώπη είναι η ευγενέστερη ιδέα που ξεπήδησε από τις στάχτες δύο πολέμων και τα εκατομμύρια νεκρών της σύγκρουσης των ευρωπαϊκών εθνικισμών. Η ειρηνική και εθελούσια συνένωση των ευρωπαϊκών κρατών είναι ένα από τα γενναιότερα ειρηνικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Και η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος η πιο πολύτιμη κατάκτηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο πατριωτισμός μας ωριμάζει και ολοκληρώνεται στο ευρύτερο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Η δυναμική της μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια πολύ πιο αναπτυγμένη, φιλελεύθερη, ανεκτική και δημοκρατική χώρα. Η ενοποίηση υπήρξε πάντοτε δύναμη θεσμικού εκσυγχρονισμού, ανοίγματος της κοινωνίας, επέκτασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εμβάθυνσης της δημοκρατίας, διεύρυνσης της ευημερίας.

Σήμερα δεν απειλείται μόνο το κεκτημένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, αλλά το ίδιο το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Για να διασφαλίσει τα κεκτημένα της ειρήνης, η Ευρώπη πρέπει να κηρύξει το δικό της πόλεμο στην ανεργία, τη διαγενεακή αδικία, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την ανάδυση των επιθετικών εθνικισμών.

Δεν είναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση απέτυχε επειδή προχώρησε πολύ. Η ενοποίηση προσκρούει στις αντιφάσεις της επειδή δεν προχώρησε όσο μακριά έπρεπε. Η λύση δεν είναι η επιστροφή στη χίμαιρα της υποτιθέμενης εθνικής αυτάρκειας ή στη βαρβαρότητα των εθνικισμών. Η λύση είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο Ενωμένη και την Ελλάδα πιο ευρωπαϊκή.

Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη όχι ως ιδεολογικό στόχο, αλλά ως αναγκαιότητα και προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα οριστικά τον φαύλο κύκλο των κρίσεων. Η εκχώρηση κυριαρχίας για την εμβάθυνση της ενοποίησης ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και τη διαπραγματευτική μας δύναμη στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Η εκχώρηση κυριαρχίας από όλα τα κράτη-μέλη σε μια υπερεθνικότερη Ευρώπη ενδυναμώνει τα εθνικά κράτη στο σκληρό περιβάλλον του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα μόνη της δεν μπορεί να σταθεί ισχυρή απέναντι στην παγκοσμιοποίηση: όλες μαζί, σε μια Ενωμένη Ευρώπη, μπορούν.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.